BEP hazırlama aşamaları nelerdir?
Genel olarak, BEP geliştirme süreci BEP’i hazırlama, planlama, uygulama ve izleme aşamalarından oluşur. Bu sürecin etkili bir şekilde yürütülmesi bu dört aşamanın dikkatlice takip edilmesine bağlıdır.
Bireyselleştirilmiş eğitim programı temel amacı nedir?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programının Amacı ve İşlevleri Her özel gereksinimli öğrenci için hazırlanması gereken yasal olarak zorunlu bireyselleştirilmiş eğitim programlarının temel amacı, bu öğrencilere en üst düzeyde yararlanabilecekleri eğitim olanaklarını sunmaktır.
Bireyselleştirilmiş eğitim modeli nedir?
Bu, her öğrenciye kendi hızında öğretme tekniğidir, bir sınıftaki öğrenciler arasındaki öğrenme ve bireysel farklılıkları ortadan kaldırır. Her öğrenci kendi seviyesinde öğrenir. Öğretmen tüm sınıfa değil, 3-5 kişilik küçük gruplara (homojen gruplar) açıklama yapar.
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı ne zaman zorunlu hale gelmiştir?
Ülkemizde BEP, 1997 yılında ilk kez çıkarılan 573 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yasal zorunluluk haline gelmiştir.
BEP in bileşenleri nelerdir?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP) içeriğinde neler yer almaktadır? Uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedeflere ihtiyaç vardır Makale…
Öğretimin bireyselleştirilmesi neleri içerir?
ÖĞRETİMİN BİREYSELLEŞTİRİLMESİ Uyarlama, akranlarından farklı eğitim gereksinimleri olan öğrencilerin kendi hızlarında öğrenmelerini ve sınıf içi etkinliklere katılmalarını sağlamak için çeşitli düzenlemeler ve değişiklikler yapmayı içerir.
Bireyselleştirilmiş eğitim planını kim hazırlar?
IEP hazırlama, uygulama ve değerlendirme süreci IEP ekibi tarafından yürütülür. IEP ekibi okul müdürü veya müdür yardımcısı, özel eğitim öğretmeni, rehberlik danışmanı, sınıf öğretmeni, aile ve gerekli görüldüğünde çocuğun eğitimi ve gelişiminden sorumlu uzmanlardan oluşmalıdır.
BEP nedir özellikleri nelerdir?
IEP, öğrencinin ihtiyaç duyduğu özel eğitim hizmetleri ve ilgili destek hizmetleri ile donatılacağına dair yazılı bir taahhüttür. BEP, ailenin, okulun ve ilgili tüm birimlerin çalışmalarını ve öğrenciye katkılarını izlemek ve değerlendirmek için bir araçtır.
Bireyselleştirilmiş etkinlik nedir?
Bireysel etkinlik; çocuğun kendi eylemleri ve deneyimleri yoluyla öğrenmesi amaçlanır. Bu etkinlikler, çocukların bireysel ilgi, ihtiyaç, yetenek ve gelişimsel özelliklerini dikkate alarak potansiyel gelişimlerini desteklemeyi amaçlar.
Bireyselleştirilmiş öğretim teknikleri nelerdir?
Öğretme-öğrenme süreçlerinde bireyselleştirilmiş öğretim yöntemi; dönüşümlü günlük çalışmalar, beceri geliştirme çalışmaları, planlı grup çalışmaları ve düzey geliştirme çalışmaları olmak üzere dört farklı teknikle uygulanabilir (Demirel, 2004, s. 17).
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi kimlerden oluşur?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi, müdür veya müdür yardımcısının başkanlığında yürütülür. Birimin oluşumu a) Rehber öğretmen, b) Öğrencinin sınıf öğretmeni, c) Öğrencinin dersini veren branş öğretmenleri, d) Öğrencinin velisi, d) Öğrencinin kendisidir.
Bireyselleştirilmiş sınıf düzeni nedir?
2. Bireysel düzenleme: Bilişsel yaklaşımdan gelen bireysel oturma düzenlemesinde, öğrenci sıraları ve masaları genellikle yarım daire, V ve U şeklinde düzenlenir. Bu oturma düzenlemesinde öğrenciler kendilerini daha rahat görürler. Öğrenciler tahtanın önünde dururlar.
Bireyselleştirilmiş eğitim programının temel amacı nedir?
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMININ AMACI, öğrencilere en üst düzeyde başarılı olmalarını sağlayacak eğitim fırsatları sunmaktır.
Bireyselleştirilmiş eğitim programında kimler var?
BEP Geliştirme Birimi, okul müdürü veya görevlendireceği müdür yardımcısı başkanlığında; meslek danışmanı, öğrencinin sınıf öğretmeni, öğrencinin dersini veren branş öğretmenleri, öğrencinin velisi ve öğrenciden oluşur.
Bireyselleştirilmiş geçiş planı nedir?
Bireyselleştirilmiş Geçiş Planları (BGP), özel gereksinimli aileler ve çocuklar için programları birbirine bağlayan ve çocuğu bir sonraki programa hazırlamak için rehberlik sağlayan yol haritalarıdır.
Kaynaştırma süreci nasıl işler?
Kapsayıcı eğitim normal insanlar arasında ve doğal ortamlarda gerçekleşmelidir. Kapsayıcı eğitimde okul, aile ve çevre arasındaki iş birliği esastır. Kapsayıcı eğitimde duyusal eksikliklerden faydalanmak önemlidir. Kapsayıcı eğitimde engelli çocuğu, engelleri ve özellikleri ne olursa olsun olduğu gibi kabul etmek önemlidir.
BEP hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
İçeriği uzun vadeli amacı tamamlamalıdır. Kısa vadeli hedef açık ve öz olmalıdır. Kısa vadeli hedefler somut terimlerle formüle edilmelidir. Kısa vadeli hedefler öğrencinin performansına göre formüle edilmelidir.
Öğrenci BEP dosyasını kim hazırlar?
BEP Geliştirme Birimi, bireyselleştirilmiş eğitim programını hazırlar. Özel eğitim ihtiyaçları olan öğrenciler için okulda bir IEP hazırlamak üzere bir IEP Geliştirme Birimi kurulur.
Kaynaştırma öğrencisine her dersten BEP hazırlanır mı?
Öğrenciler hangi derslerden muaf tutulmaktadır? Engellilik nedeniyle kaynaştırma eğitimine kabul edilen öğrenciler arasında, yalnızca hafif zihinsel engelli ve işitme engelli öğrenciler yabancı dil kursu programının bir kısmından veya tüm dersten muaf tutulabilmektedir.